Herbata Piernikowa

Herbata Piernikowa jest dość nietypową mieszanką chociaż składa się z raczej prostych elementów. Jej podstawą jest cejloński susz czarnej herbaty BOP1, który dzięki mocy naparu uzyskiwanego na nim jest idealnym nośnikiem dla pozostałych składników naparu. Najważniejsza jest oczywiście przyprawa do pierników, która uwalnia swój zapach już podczas parzenia i zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia potrafi napełnić dom niesamowitym aromatem. Równie mocno na zapach jak i smak wpływa solidna porcja cynamonu – jednego z najlepszych dodatków do czarnej herbaty. Komponuje się on z nią w sposób niezwykle harmonijny podkreślając zwłaszcza ostatni ze składników mieszanki – skórkę pomarańczową.

Tak jak każdą cejlońską czarną herbatę, herbatę Piernikową zalewamy wrzątkiem i odczekujemy 3-5 minut przed piciem. Na filiżankę powinniśmy wykorzystać jedną łyżeczkę suszu, na szklankę dwie.

Zamieszczone na herbacie oznaczenie BOP1 możemy traktować jako zaświadczenie o najlepszej jakości cejlońskim suszu produkowanym tylko z dużych i grubych liści krzewu herbacianego a nie jak to jest w przypadku wielu innych herbat – z małych listków z samego szczytu rośliny. Powoduje to, że smak naparu jest bardzo intensywny i pełny, w pełni herbaciany. Mamy w ten sposób także więcej substancji odżywczych w napoju gdyż małe listki zawierają ich niewiele a dojrzałe liście są wręcz ich kopalnią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

96 − = 91