Herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa to jeden z wielu napojów opartych o susz cejloński BOP1. Jej sekretem jest naturalnie odpowiednia ilość dodanego do mieszanki jaśminu. Jego działanie zaczyna się już w momencie kiedy susz zalewamy wrzątkiem – momentalnie zaczyna rozchodzić się charakterystyczny zapach, który w każdej sytuacji automatycznie wręcz poprawia nam nastrój i wywołuje uczucie błogości. Bardzo charakterystyczny jest jej złoty kolor uzyskiwany dzięki liściom jaśminu. W smaku jest bardzo subtelna jak na to, czego powinniśmy się spodziewać po cejlońskiej czarnej. Wyraźnie wyczuwa się w niej orientalną nutę.

Nie należy parzyć jej zbyt długo gdyż cały zapach może się z niej ulotnić pogarszając potem wrażenia smakowe. 3-5 minut w zupełności wystarcza. Na jedną filiżankę powinniśmy zużyć od 1 do 2 łyżeczek suszu w zależności od naszych upodobań.

Dla herbaty jaśminowej podstawą jest susz BOP1 czyli pierwszej jakości susz uzyskiwany z grubych liści krzewów herbaty rosnących na Cejlonie. Oznaczenie to nie jest przyznawane ani automatycznie ani dowolnie tylko czuwa nad nim organizacja regionalnych producentów dbająca o to, by każda filiżanka wyprodukowana z niego zawsze zachowywała odpowiedni poziom jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

71 − 70 =