English Breakfast

Jak sama nazwa herbaty wskazuje, English Breakfast jest napojem pomyślanym specjalnie jako napój serwowany do śniadania w Wielkiej Brytanii, a zwłaszcza w Anglii gdzie trudno sobie bez niej śniadanie wyobrazić. Ta mieszanka nie powstała od razu. Przez wiele lat eksperymentowano z różnymi proporcjami liści z Chin i Indii.

Efektem tych wszystkich prób i błędów jest dzisiejszy napój, który sam w sobie posiada znakomity smak i aromat lecz pomyślany jest przede wszystkim jako baza dla dodatków takich jak mleko cukier i cytryna. Oczywiście raczej nie wszystkich naraz.

Selekcja liści dla English Breakfast odbywała się tak, by zmaksymalizować w niej zawartość teiny czyli herbacianego odpowiednika mocno pobudzającej kofeiny zawartej w kawie. Teina działa w podobny sposób lecz jej efekt jest rozłożony w czasie co eliminuje skoki energii typowe po kawie i praktycznie usuwa wszystkie negatywne dla zdrowia skutki uboczne związane z nadużywaniem kawy.

Herbatę tą parzymy w sposób konserwatywny czyli zalewając 1 łyżeczkę suszu świeżo zagotowaną lecz nie wrzącą wodą. Parzymy przez 3-5 minut i z dowolnymi dodatkami podajmy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 3