Earl Grey

Któż z nas nie zna najbardziej popularnej na całym świecie odmiany czarnej herbaty Earl Grey? Bardzo wiele osób wręcz stosuje tą nazwę jako synonim czarnej herbaty nie wiedząc, że jest to mieszanka, do której dodaje się olejek z bergamotowych pomarańczy. Właśnie jemu zawdzięcza ona ten niesamowity aromat.

Oprócz doskonałego smaku i aromatu, które producenci herbaty na całym świecie stawiają sobie jako wzór, Earl Grey posiada niezaprzeczalne właściwości zdrowotne. Herbata oczywiście sama w sobie jest bardzo korzystna dla zdrowia jako chociażby bogate źródło fluoru, żelaza i fosforanów lecz w tym wypadku mamy jeszcze olejek bergamotowy, który oddziałuje głównie na układ nerwowy. Stymuluje w nim produkcję endorfiny czyli tak zwanego „hormonu szczęścia” poprawiającego nasz nastrój oraz pośrednio usprawnia pracę układu odpornościowego. Zwłaszcza przy regularnym piciu Earl Grey chociażby do śniadania można zauważyć, że ma się po niej wyraźnie lepszy nastrój i więcej energii.

Istnieje wiele szkół zaparzania Earl Grey ale najczęściej stosuje się zwyczajnie 1-2 łyżeczki suszu na filiżankę. Zalewa się ją przeważnie wrzątkiem i po 3-5 minutach podaje bez dodatków. Niemniej znakomicie pasuje do niej wanilia oraz plasterek cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

47 − = 37