Darjeeling Himalayan FTGFOP1

Smak herbaty Darjeeling Himalayan FTGFOP1 wyraźnie różni się od tego, do czego przyzwyczaiły nas produkty z tej części świata. Spowodowane jest to tym, że liście składające się na tą mieszankę pochodzą z drugiego zbioru. Efektem tego jest wyraźnie owocowy posmak, w którym wyczuwa się także posmak muszkatu. Niezmienny pozostaje tylko silny i bardzo charakterystyczny aromat unoszący się znad złotawo bursztynowego napoju.

Szczególną uwagę zwracać należy na srebrzyste tipsy, które są charakterystyczne dla suszu najwyższej jakości. Pokryte są one naturalnym delikatnym puszkiem, którego im więcej tym lepiej.

FTGFOP to akronim świadczący o najwyższej jakości zbiorów. Znawcy napojów herbacianych nad Wisłą żartują sobie, że oznacza on „zbyt dobre dla przeciętnego szaraczka” co jest bezpośrednim nawiązaniem do starego angielskiego żartu tłumaczącego FTGFOP jako „Far Too Good For Ordinary People” czyli „o wiele za dobre dla zwykłych ludzi”. W rzeczywistości znaczy on, że do sprzedaży trafia herbata z najdelikatniejszych listków zbieranych u szczytu pączka czyli najlepsze, co może wyprodukować krzew herbaciany.

Sposób zaparzania Darjeeling Himalayan FTGFOP1 jest bardzo prosty i charakterystyczny dla herbat czarnych. Stosujemy jedną łyżeczkę suszu na filiżankę a okres parzenia ustalamy na 3-5 minut. Woda powinna mieć 90-100 stopni. Wyższa temperatura da mocniejszy choć mniej aromatyczny napar.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 5