Chai Masala

W bezpośrednim tłumaczeniu, Chai Masala oznacza po prostu „przyprawianą herbatę”. Nie jest to nazwa wskazująca na żaden konkretny gatunek herbaty lecz raczej na hinduski zwyczaj przyprawiania napoju na etapie suszu popularnymi w tym kraju przyprawami takimi jak kardamon, cynamon, imbir, pieprz czy goździki oraz wiele innych. Każda niemal hinduska rodzina posiada swój własny przepis na Chai Masala i prezentuje go jako specjalność domu.

Podstawowym zadaniem Chai Masala jest pełnienie roli dostarczyciela energii dla pijącego. Stosowane mieszanki przypraw praktycznie zawsze są bardzo orzeźwiające i wyraźne w smaku. Nie jest to napój dla każdego ze względu na swoją nieporównywalną z klasycznymi mieszankami herbat siłą aromatem. Niemniej dzięki szerokiej gamie dodatków jest znakomitym źródłem witamin i mikroelementów.

Chai Masala nie wymaga żadnej specjalnej techniki parzenia. Wsypujemy po prostu 1-2 łyżeczki suszu na każdą filiżankę i parzymy przez 3-5 minut. Należy unikać wrzątku gdyż może on pozbawić smaku części zastosowanych przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 33 = 42