Ceylon Nuvara Eliya

Herbata Ceylon Nuvara Eliya to kwintesencja cejlońskiej sztuki uprawy i produkcji herbaty. Przeznaczona jest ona głównie dla ceniących sobie klasyczne walory produktów z tego rejonu świata i ogólne zalety herbat czarnych. Ceylon Nuvara Eliya posiada wyjątkowo wyrazisty smak, który można by wskazywać jako wzór dla wszystkich czarnych herbat. Przyjemność z picia uzupełniana jest poprzez wyraźnie miedziany, lekko brązowy kolor naparu.

Właściwie zaparzona jest lekko mętna co jednak nie ma większego wpływu na smak. Jest to raczej wyznacznik tego, w którym momencie można przerwać parzenie, poczuć aromat napoju i wreszcie przystąpić do jego smakowania.

W wypadku Ceylon Nuvara Eliya zaparzanie ma duże znaczenie. Wykorzystanie wrzątku spowoduje bowiem, że będzie ona bardzo mocna. Dlatego też z wrzącej wody powinniśmy korzystać jedynie jeśli planujemy dodać do niej później mleka lub śmietanki. W innych przypadkach zalewamy 1-1,5 łyżeczki suszu wodą o temperaturze około 95 stopni i odstawiamy na 3-5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 2