Ceylon Black OP (Organic)

Ta cejlońska czarna herbata ze względu na swój ekologiczny proces produkcji pozbawiona jest wszelkiego rodzaju zniekształceń smaku i aromatu wywoływanych często przez intensywne środki stosowane we współczesnym rolnictwie, zwłaszcza środki ochrony roślin. Przygotowuje się ją z w pełni wykształconych grubych liści najwyższej jakości. Zaświadcza to ponad wszelką wątpliwość oznaczenie „OP”, którym plantatorzy i producenci herbaty określają swoje wyroby właśnie tej klasy.

W smaku jest ona bardzo wyrazista co jest typowe dla Cejlonu. Znawcy polecają ją z odrobiną cukru a najlepiej miodu. Nadaje się wtedy idealnie jako dodatek do ciast. Szczególnie ceniona jest w połączeniu z odrobiną mleka i biszkoptami.

Tak jak niemal każdą herbatę cejlońską, Ceylon Black OP (Organic) zaparzamy zalewając wrzątkiem i pozostawiając na 3-5 minut. Stosujemy 1-2 łyżeczki suszu na filiżankę.

Cejlon to bardzo niezwykłe miejsce. Kiedyś wyspa ta słynęła z kawy lecz po zniszczeniu całości upraw przez nieznanego wirusa w połowie XIX wieku, Brytyjczycy rozwinęli tam produkcję herbaty na gigantyczną skalę. Ponad stuletnie skupienie się na uprawie krzewów herbaty pozwoliło cejlońskim plantatorom na stworzenie tak dobrych produktów, że kontrolują oni dziś ¼ globalnego rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

61 + = 67