Ananasowa herbata

Za ojczyznę ananasowej czarnej herbaty uznaje się Cejlon. To tam zaczęto na szeroką skalę eksperymentować z dodatkami do herbaty. Stało się tak bardziej z przymusu niż z fantazji miejscowych plantatorów gdyż do połowy XIX wieku Sri Lanka, jak wtedy określano Cejlon, słynęła głównie z kawy. Nieznany wirus przetrzebił wtedy kawowce i zmusił Brytyjczyków administrujących tymi terenami do przestawienia produkcji wyspy na herbatę. Na początku plantatorzy z oczywistych względów nie produkowali najlepszej herbaty gdyż brakowało im odpowiedniej tradycji i doświadczenia. Mieszanki taka jak ta pozwoliły im zaistnieć na rynku. Obecnie tworzone są one z najlepszej jakości herbaty z dodatkiem kandyzowanych owoców więc dostajemy to co najlepsze.

Herbata ananasowa to głównie propozycja dla osób uważających czarną herbatę za zbyt ostrą. Właściwie zaparzona mieszanka ananasowa ma delikatnie słodki zapach i smak. Nie wymaga też chłodzenia przed podaniem. Nie należy też jej raczej słodzić. Zaparzamy ją w sposób tradycyjny czyli przez 3-5 minut w ilości 1-2 łyżeczek suszu na filiżankę. Do parzenia powinniśmy używać wrzątku.

Cejlon to bardzo niezwykłe miejsce. Kiedyś wyspa ta słynęła z kawy lecz po zniszczeniu całości upraw przez nieznanego wirusa w połowie XIX wieku, Brytyjczycy rozwinęli tam produkcję herbaty na gigantyczną skalę. Ponad 100 lat produkcji pozwoliło już Cejlończykom na zdobycie silnej i niepodważalnej pozycji na rynku herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 3 =