Truskawka Sekretne Kwiaty

Ten rodzaj herbaty należy do wyszukanej rodziny tak zwanych herbat kwitnących. Ich wyróżnikiem jest specjalny sposób ręcznego układania suszu, w tym wypadku w małe bryłki o kształcie truskawki. Dodawane jest zawsze kilka dodatków, które powodują, że po wrzuceniu grudki do wody zaczyna ona rozwijać się niczym kwiat tworząc piękne przedstawienie.

Ten rodzaj kwitnącej herbaty rozwija się bardzo nietypowo. Najpierw rozkłada się w różowy kwiat otoczony zielonymi liści, z czego rozwija się potem długa łodyga zakończona kolejnym białym kwiatem. Całość daje później słodki napar, zarówno w smaku jak i aromacie.

Białą herbatę produkuje się głównie na niewielkim obszarze chińskiej prowincji Fujian. Przed kilkudziesięcioma laty powstały też niewielkie plantacje poza granicami Państwa Środka, między innymi w indyjskim stanie Assam. Uznawana jest ona za najlepszy z gatunków ze względu na smak, zdolność do orzeźwiania niemal taką samą jak w przypadku kawy oraz właściwości zdrowotne, które zawdzięcza bogactwu mikro- i makroelementów a także polifenoli czyli naturalnych antyoksydantów opóźniających proces starzenia. Z tego powodu jest też najdroższa spośród wszystkich herbat. Po zbiorze nie jest poddawana żadnej obróbce – najpierw samoistnie więdnie a potem schnie.

Ogólną zasadą parzenia białej herbaty jest wykorzystywanie wody „miękkiej” czyli pozbawionej soli mineralnych, w szczególności soli wapnia i magnezu. Temperatura parzenia powinna być taka sama jak w przypadku herbat zielonych czyli nieprzekraczająca 80 stopni Celsjusza. W tym wypadku dobrze jest użyć przezroczystego czajniczka by móc obserwować proces rozwijania się kwiatu. Jedną kulkę suszu parzymy przez około 7-10 minut w niecałym literze wody. Możemy ją wykorzystać do 3 razy bez utraty smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 2 =