Snow Dragon

Śnieżny smok, bo tak należy tłumaczyć nazwę herbaty, swoje imię zawdzięcza wyglądowi suszu. Są to białawe długie listki delikatnie poskręcane w czasie ręcznych zbiorów. Uważane są za bardzo szlachetne zwłaszcza jeśli posiadają dużą ilość młodzieńczego srebrnego puchu charakterystycznego dla najlepszego suszu. Po zaparzeniu wyczuwa się nietypową dla białych herbat nutę goryczki wkomponowaną w ogólnie delikatny smak.

Białą herbatę produkuje się głównie na niewielkim obszarze chińskiej prowincji Fujian. Ta konkretnie jest z sąsiadującej z nimi prowincji Taiszun. Przed kilkudziesięcioma laty powstały też niewielkie plantacje poza granicami Państwa Środka, między innymi w indyjskim stanie Assam. Uznawana jest ona za najlepszy z gatunków ze względu na smak, zdolność do orzeźwiania niemal taką samą jak w przypadku kawy oraz właściwości zdrowotne, które zawdzięcza bogactwu mikro- i makroelementów a także polifenoli czyli naturalnych antyoksydantów opóźniających proces starzenia. Z tego powodu jest też najdroższa spośród wszystkich herbat. Po zbiorze nie jest poddawana żadnej obróbce – najpierw samoistnie więdnie a potem schnie.

Ogólną zasadą parzenia białej herbaty jest wykorzystywanie wody „miękkiej” czyli pozbawionej soli mineralnych, w szczególności soli wapnia i magnezu. Temperatura parzenia powinna być taka sama jak w przypadku herbat zielonych czyli nieprzekraczająca 80 stopni Celsjusza. Przygotowanie napoju powinno zająć około 10 minut. Na filiżankę należy zużyć jedną płaską łyżeczkę suszu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 − 11 =