Pai Mu Tan

Susz herbaty Pai Mu Tan nie jest w żaden sposób zwijany, prasowany ani mielony jak to ma miejsce w wielu innych przypadkach. Do parzenia używa się więc praktycznie całych lekko tylko skruszonych liści. Powoduje to, że proces zaparzania może przebiegać w idealny sposób, czego efektem jest wyjątkowo przyjemny zapach z pokrytych jeszcze srebrzystym meszkiem liści. Czuć w nim wyraźnie akcenty suszonej trawy i polnych kwiatów. W smaku napar jest bardzo jedwabisty i wyraźnie intensywniejszy niż w przypadku innych białych herbat chociaż naturalnie wciąż cechuje się delikatnością.

Białą herbatę produkuje się głównie na niewielkim obszarze chińskiej prowincji Fujian. Przed kilkudziesięcioma laty powstały też niewielkie plantacje poza granicami Państwa Środka, między innymi w indyjskim stanie Assam. Uznawana jest ona za najlepszy z gatunków ze względu na smak, zdolność do orzeźwiania niemal taką samą jak w przypadku kawy oraz właściwości zdrowotne, które zawdzięcza bogactwu mikro- i makroelementów a także polifenoli czyli naturalnych antyoksydantów opóźniających proces starzenia. Z tego powodu jest też najdroższa spośród wszystkich herbat. Po zbiorze nie jest poddawana żadnej obróbce – najpierw samoistnie więdnie a potem schnie.

Ogólną zasadą parzenia białej herbaty jest wykorzystywanie wody „miękkiej” czyli pozbawionej soli mineralnych, w szczególności soli wapnia i magnezu. Temperatura parzenia powinna być taka sama jak w przypadku herbat zielonych czyli nieprzekraczająca 80 stopni Celsjusza. W zależności od upodobań, zaparzanie powinno trwać 10-15 minut ale powinno się je raczej przerywać gdy napój osiąga charakterystyczną słomkową barwę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

37 + = 41