Kochające serce

Herbata Kochające serce znana jest przede wszystkim z widowiska jakim jest jej parzenie. Jej susz jest bowiem ręcznie składany w niewielkie kulki porównywane często do serduszek. Przed wrzuceniem do wody są szaro-brązowe, lekko żółtawe i posiadają odrobinę srebrnych tipsów. W wodzie rozwijają się w piękne biało – czerwono – zielone kwiaty.

Sam napar jest klarowny i cechuje do silny słodkawy aromat. Równie słodki jest jej smak, który różnie odczuwa się w różnych częściach ust. Szczególnie przyjemnie łaskocze podniebienie. Idealnie gasi pragnienie.

Białą herbatę produkuje się głównie na niewielkim obszarze chińskiej prowincji Fujian. Przed kilkudziesięcioma laty powstały też niewielkie plantacje poza granicami Państwa Środka, między innymi w indyjskim stanie Assam. Uznawana jest ona za najlepszy z gatunków ze względu na smak, zdolność do orzeźwiania niemal taką samą jak w przypadku kawy oraz właściwości zdrowotne, które zawdzięcza bogactwu mikro- i makroelementów a także polifenoli czyli naturalnych antyoksydantów opóźniających proces starzenia. Z tego powodu jest też najdroższa spośród wszystkich herbat. Po zbiorze nie jest poddawana żadnej obróbce – najpierw samoistnie więdnie a potem schnie.

Ogólną zasadą parzenia białej herbaty jest wykorzystywanie wody „miękkiej” czyli pozbawionej soli mineralnych, w szczególności soli wapnia i magnezu. Temperatura parzenia powinna być taka sama jak w przypadku herbat zielonych czyli nieprzekraczająca 80 stopni Celsjusza. W tym wypadku dobrze jest użyć przezroczystego czajniczka by móc obserwować proces rozwijania się kwiatu. Jedną kulkę suszu parzymy przez około 7-10 minut w niecałym literze wody. Możemy ją wykorzystać do 3 razy bez utraty smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1