Fujian White

Znakiem rozpoznawczym Fujian White jest srebrzysty meszek, który pokrywa elementy jej suszu. Jego obecność jest dowodem na najwyższą jakość herbaty. Pojawia się on zaraz przed rozwinięciem się liści krzewu herbacianego i właśnie w tym momencie powinny przebiegać zbiory. Najlepszy surowiec można zdobyć tylko przez 4 dni w roku. Niedługo po zbiorach plantatorzy wysyłają całą produkcję do odbiorców. Nie poddają oni liści fermentacji, która zniszczyłaby bardzo dużą część znakomitych wartości odżywczych i zdrowotnych Fujian White.

Działanie prozdrowotne tego rodzaju białej herbaty było przedmiotem bardzo wnikliwego badania naukowców z całego świata. Wątpliwościom obecnie nie podlega, że Fujian White pomaga naszemu układowi odpornościowemu zwalczać bakterie ale przede wszystkim wirusy. Potwierdzone jest również jej działanie antyrakowe, które zawdzięcza gigantycznej wręcz zawartości polifenoli. Te same substancje opóźniają efekt starzenia.

Gotowy napar ma bardzo słodki i silny aromat i równocześnie delikatny, bardzo roślinny smak, do którego idealnie pasuje przymiotnik „pierwotny”. Wyczuć można też delikatne trawiaste akcenty.

W trakcie parzenia musimy dążyć do tego by herbata uzyskała charakterystyczny dla niej jasno słomkowy kolor. Zaparzamy jedną płaską łyżeczkę suszu w temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Za ciepła woda zniszczy wszystkie niemal właściwości prozdrowotne. Napar jest gotowy po 10-15 minutach. Większa ilość suszu i dłuższy czas parzenia spowodują, że napar będzie bardziej cierpki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 85 = 92