Cesarska Igła

Susz Cesarskiej igły składa się z jasnozielonych listków i pączków herbaty. Są one twarde i połyskujące a po zaparzeniu dają jasny, słomkowy napar. Unosi się z niego słodkawy aromat a w smaku jest wyjątkowo delikatny ale równocześnie bardzo pełny. Cesarską Igłę wykorzystywano na dworze cesarskim jako poczęstunek dla ważnych gości. Obecnie często dostają ją w prezencie dyplomaci.

Białą herbatę produkuje się głównie na niewielkim obszarze chińskiej prowincji Fujian. Przed kilkudziesięcioma laty powstały też niewielkie plantacje poza granicami Państwa Środka, między innymi w indyjskim stanie Assam. Uznawana jest ona za najlepszy z gatunków ze względu na smak, zdolność do orzeźwiania niemal taką samą jak w przypadku kawy oraz właściwości zdrowotne, które zawdzięcza bogactwu mikro- i makroelementów a także polifenoli czyli naturalnych antyoksydantów opóźniających proces starzenia. Z tego powodu jest też najdroższa spośród wszystkich herbat. Po zbiorze nie jest poddawana żadnej obróbce – najpierw samoistnie więdnie a potem schnie.

Ogólną zasadą parzenia białej herbaty jest wykorzystywanie wody „miękkiej” czyli pozbawionej soli mineralnych, w szczególności soli wapnia i magnezu. Temperatura parzenia powinna być taka sama jak w przypadku herbat zielonych czyli nieprzekraczająca 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia musi być dość długi – około 10 minut. Ilość suszu nie powinna być duża jak na standardy białej herbaty. Łyżeczka na filiżankę i dwie łyżeczki na szklankę zupełnie wystarczają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

27 − 21 =